Siirry pääsisältöön

NeitokakadutParveni
Sain ensimmäisen oman neitokakaduni Paulin vuonna 2010. Varsinainen harrastus lajin parissa lähti käyntiin 2014, jolloin parveeni muutti nyt edesmenneen Paulin lisäksi muutama uusi neitokakadu. Sittemmin aloin harkita Ninjan pesitystä, ja vuonna 2017 hän saikin ensimmäiset poikasensa. Ninja kuitenkin poistui pesityskäytöstä poikasten nyppimisen vuoksi ja viettääkin nyt eläkepäiviään parven muiden lintujen seurassa. 
Silloisista linnuistani Ninja oli mielestäni ainoa pesityskelpoinen yksilö, joten nyppimisongelman ilmettyä tarvitsin kasvatukseen sopivia lintuja. Olen aina ollut mieltynyt valkokasvoon etenkin yhdistettynä harlekiiniin ja hopeaan. Siksi päätinkin hakea kasvatuslintuni Hollannista.  Kyseisiä värejä olisi toki löytynyt Suomestakin, mutta halusin kantaa korteni kekoon lajin geenipoolin suhteen. Näin parveeni saapuivatkin loppuvuodesta 2017 kasvatusparit Gin & Yoko sekä Mini & Max.Ninja
Syntynyt: 2013/ Suomi
Kasvattaja: -
Sukupuoli: Naaras
Väri: Harmaa/(harlekiini)
Pari: -
Ei kasvatuksessa (nyppii poikasia)

Ninja muutti parveeni vuonna 2014 ja oli toinen koskaan omistamani neitokakadu. Rakastuin hänen ulkonäköönsä ja luonteeseensa samantien. Ninja on parveni oikea kuningatar, sillä hänen rohkea ja rauhallinen luonteensa saa parven muut linnut tuntemaan olonsa turvalliseksi. Parvessa Ninja on kiltti, sopeutuvainen, myötäilevä ja etenkin koiraiden mieleen. Kesynä ja seurallisena yksilönä temppujakin on tullut opeteltua Ninjan kanssa, Harmikseni jouduin kuitenkin tekemään raskaan päätöksen ja vetämään Ninjan pois kasvatuksesta hänen nyppiessään poikasiaan.


Maho
Syntynyt: 13.11.2016
Kasvattaja: Jonna Kihlström & Jenni Jylkkä
Sukupuoli: Koiras
Väri: Valkokasvo Helmiäinen-Kaneli (/Harlekiini?)
Isä: Valkokasvo-Kaneli-Helmiäinen/(Harlekiini)]
Äiti:Valkokasvo-Kaneli-Helmiäinen
Pari:-
Kasvatuksessa

Maho muutti luokseni alkuvuodesta 2017. Halusin linnun mukaan parveeni sen upean rakenteen vuoksi, vaikkei se värinsä puolesta ollut se sopivin yksilö kasvatusprojektiini. Vaikka Maho on kahden näkyvän valkokasvon poikanen, on hänen töyhtönsä todella pitkä sekä lintu on myös kooltaan sopiva neitokakaduksi. Mahon vartuttua huomasin hänestä tulleen hieman siro, mutta tämä paikkautunee kun hankin hänelle hieman kookkaamman naaraan. Mahon tulevan parin tulee olla väriltään harmaa tai harlekiini, jolla on mahdollisesti valkokasvo piilevänä. Tähän mennessä hän on kuitenkin ollut kiinnostunut vain parven muista koiraista. Kesy ja oman arvonsa  tunteva Maho on luonteeltaan hieman äkkipikainen, tarkkaavainen, leikkisä ja todella innokas laulaja. 

Max
Syntynyt: 2013
Kasvattaja: Danielle Antonissen (Hollanti) 
Sukupuoli: Koiras
Väri: SFDS/(Valkokasvo)
Isä: -
Äiti: -
Pari: Mini
Kasvatuksessa

Hollannista Suomeen tuomani Max eli edellisen kasvattajansa luona suuressa aviaariossa monen muun neitokakadun kanssa. Siitäkin huolimatta Max uskaltautuu hakemaan hirssiä kädeltä. Lintu on ollut Hollannissa kasvatuskäytössä, mutta kasvattajan vähentäessä lintujaan sain häneltä valmiin kasvatusparin (Max & Mini). Max on parvessa vilkas ja todella eläväinen persoona ja aktiivisuutensa vuoksi vaatii paljon lentelytilaa ja leikkikaluja puuhiinsa. Hän rakastaa orrelta toiselle hyppelyä ja kaiken mahdollisen eteensä sattuvan silppuamista nokallaan. Max on myös iskenyt silmänsä parveni jalokiveen Ninjaan, vaikka kasvatuksellisesti soisin hänen pariutuvan Minin kanssa.


Mini
Syntynyt: 2013
Kasvattaja: Danielle Antonissen (Hollanti)
Sukupuoli: Naaras
Väri: Valkokasvo
Isä: -
Äiti: -
Pari: Max
Kasvatuksessa

Etsittyäni pitkään puhdasta valkokasvo naarasta, sattui kuin taikaiskusta eteeni Mini, joka on kuin taivaanlahja parveeni puhtaana valkokasvona. En suosi kahden näkyvän valkokasvon yhdistämistä, joten Max onkin Minille oiva pari, sillä hänellä valkokasvo onkin piilevänä ilman muita piileviä värejä. Ihastuin Minin ulkonäköön ja tämän isoihin pyöreisiin silmiin sekä suureen kokoon niin töyhtössä kuin rakenteessakin. Mini on muiden naaraiden tapaan rauhallinen, mutta ilmoittaa paikalla olostaan usein ääntelemällä. Mini tulee kyllä hakemaan hirssiä kädeltä, mutta pelätessään hän nostaa siipensä ylös ja tällöin on toimittava todella varoen.
Gin
Syntynyt: 2014
Kasvattaja: Robertus Benning (Hollanti) 
Sukupuoli: Koiras
Väri: SFDS/(Valkokasvo- Bronze fallow)
Isä: -
Äiti: -
Pari: Yoko
Kasvatuksessa

Parveni upein koiras Gin muutti luokseni kasvattajalta, joka onkin jo aiemmin tunnettu Suomessa linnuistaan. Gin on käynyt elämänsä aikana myös näyttelyissä, joissa hän on ollut aina kategoriansa paras. Kuten kuvistakin huomaa, hipoo Ginin ulkomuoto mielestäni täydellisyyttä. Luonteeltaan tämä pieni jättiläinen on lempeä ja viettää kaiken aikansa rakkaansa Yokon kanssa. Ihailen kyseisessä linnussa sen määrätietoista sitoutumista Yokoa kohtaan. Gin syö kyllä hirssiä kädestä, muttei ole vielä uskaltautunut astumaan sille. Gin ei ääntele kuten tavallinen neitokakadu vaan matkii jotain Hollannissa oppimaansa minulle tuntemattoman linnun laulua. Laulu on mielestäni myös kauneinta kuulemaani linnunlaulua.


Yoko
Syntynyt: 2014
Kasvattaja:  Robertus Benning (Hollanti)
Sukupuoli: Naaras
Väri: Valkokasvo/(Bronze fallow)
Isä: -
Äiti: -
Pari: Gin
Kasvatuksessa

Myös Yoko muutti yhdessä Ginin kanssa Hollannista edellämainitulta kasvattajalta. Harkitsin paria pitkään, sillä kummallakin linnulla on piilossa bronze fallow, jota ei aikaisemmin suositeltu yhdistettäväksi hopean kanssa. Emmin Yokon ottamista sen viirujen "kissansilmien" vuoksi. Keskustelin asiasta muutaman kasvattajan kanssa ja totesimme, että silmät ovat vain uniikki piirre linnussa. Valkokasvoksi Yoko on myös kookasrakenteinen, mutta mieleeni hiukan pienitöyhtöinen. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä Gin kompensoi Yokon pieniä vajavaisuuksia. Yoko on aikalaila parveni "seinäruusu", sillä hän ei pidä itsestään minkäänlaista ääntä. Siitä huolimatta Yoko on kaikista tuontilinnuistani kesyin. Se kerjää herkkuja häkin pinnojen välistä ja lennähtää kädelleni jos avaan häkin oven.
 


  

Usvan Eepos
Syntynyt:16.6.2018
Kasvattaja:  Elina Myllykangas (Turku)
Sukupuoli: Naaras
Väri: SFDS pastellikasvo /(valkokasvo-harlekiini)
Isä: Aie 
Äiti: Mana
isänisä: Möökö
isänäiti: Havu
isänisänisä: Delirium
isänisänäiti: Mystikko
äitinäiti: Pricella
äitinisä: Vortex
Pari:-
Kasvatuksessa


KUVA/ESITTELY TULOSSA!


Susi
Syntynyt: 2018
Kasvattaja: Susanne ohlen (ruotsi)
Sukupuoli: Naaras
Väri: pastellikasvo-harlekiini-helmiäinen/(valkokasvo)
Pari:-
Kasvatuksessa

ESITTELY TULOSSA!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutosten tuulia!

Moikka kaikki lukijat!
En olekkaane taas hetkeen kirjoitellut, sillä olen muuttamassa muutaman kuukauden sisällä uuteen asuntoon ja sijoituskoirallani ruulla on neljä potraa pentua. 
Kävin tosiaan syyskuussa hakemassa parveeni neljä uutta neitokakadua hollannista(Robertukselta ja Daniellelta). Linnut ovat kotiutuneet mainiosti ja olen jo yrittänyt pesittää daniellelta saatua paria, valitettavasti tämä yritys kuitenkin epäonnistui. 
Muuten parvessa ei ole sen kummempaa sattunut tai tapahtunut, joten jatketaan samaan malliin lintujen ehdoilla. Alla muutama kuva uusista ja jo aikaisemmista linnuista. 

Kuvia linnuista

Moikka!
Heippa kaikille lukijoilleni. Tämä blogi on itseasiassa omat nettisivuni joten kaikki neitokakadua harkitsevat ja niitä harrastavat ovat tervettulleita tänne, enemmän kuin mielellään. Blogini on ollut ilmoilla ja muutaman vuoden, mutta aktiivisesti blogi on toiminut vasta tämän viikon. Lupaan rueta tänne päivittelemään enemmän tietoa linnuistani ja niiden pesimisistä. Kuvia on myös tulossa lisää.