Siirry pääsisältöön

NeitokakaduniParveni
Sain ensimmäisen oman neitokakaduni Paulin vuonna 2010. Varsinainen harrastus lajin parissa lähti käyntiin 2014, jolloin parveeni muutti nyt edesmenneen Paulin lisäksi muutama uusi neitokakadu. Sittemmin aloin harkita Ninjan pesitystä, ja vuonna 2017 hän saikin ensimmäiset poikasensa. Ninja kuitenkin poistui pesityskäytöstä poikasten nyppimisen vuoksi ja viettääkin nyt eläkepäiviään parven muiden lintujen seurassa. 
Silloisista linnuistani Ninja oli mielestäni ainoa pesityskelpoinen yksilö, joten nyppimisongelman ilmettyä tarvitsin kasvatukseen sopivia lintuja. Olen aina ollut mieltynyt valkokasvoon etenkin yhdistettynä harlekiiniin ja hopeaan. Siksi päätinkin hakea kasvatuslintuni Hollannista.  Kyseisiä värejä olisi toki löytynyt Suomestakin, mutta halusin kantaa korteni kekoon lajin geenipoolin suhteen. Näin parveeni saapuivatkin loppuvuodesta 2017 kasvatusparit Gin & Yoko sekä Mini & Max.

(Kuvassa neitokakadujen pesityshäkki ja salomonin kakadun häkki jaettuna.)

(Kuvassa neitokakadujen tila, jossa he elävät vapaana.)

(Sama neitokakadujen tila, mutta eri kuvakulmasta.)


(Osa parvesta ruokailemassa.)

Ninja
Syntynyt: 2013/ Suomi
Kasvattaja: -
Sukupuoli: Naaras
Väri: Harmaa/(valkokasvo-harlekiini)
Pari: -
Ninja muutti parveeni vuonna 2014 ja oli toinen koskaan omistamani neitokakadu. Rakastuin hänen ulkonäköönsä ja luonteeseensa samantien. Ninja on parveni oikea kuningatar, sillä hänen rohkea ja rauhallinen luonteensa saa parven muut linnut tuntemaan olonsa turvalliseksi. Parvessa Ninja on kiltti, sopeutuvainen, myötäilevä ja etenkin koiraiden mieleen. Kesynä ja seurallisena yksilönä temppujakin on tullut opeteltua Ninjan kanssa. Ninja olisi kookkaana naaraana sopiva pari Maholle. Tältä parilta toivoisin saavani hyvänkokoisen valkokasvo-harlekiinikoiraan pariksi Susille.
                   


Max
Syntynyt: 2013
Kasvattaja: Danielle Antonissen (Hollanti) 
Sukupuoli: Koiras
Väri: SFDS/(Valkokasvo)
Isä: -
Äiti: -
Pari: Eepos
Kasvatuksessa

"Hollannista Suomeen tuomani Max eli edellisen kasvattajansa luona suuressa aviaariossa monen muun neitokakadun kanssa. Siitäkin huolimatta Max uskaltautuu hakemaan hirssiä kädeltä. Lintu on ollut Hollannissa kasvatuskäytössä, mutta kasvattajan vähentäessä lintujaan sain häneltä valmiin kasvatusparin (Max & Mini). Max on parvessa vilkas ja todella eläväinen persoona ja aktiivisuutensa vuoksi vaatii paljon lentelytilaa ja leikkikaluja puuhiinsa. Hän rakastaa orrelta toiselle hyppelyä ja kaiken mahdollisen eteensä sattuvan silppuamista nokallaan. Max on myös iskenyt silmänsä parveni jalokiveen Ninjaan, vaikka kasvatuksellisesti soisin hänen pariutuvan jonkun muun kanssa. Sinä aikana kun olen Maxin omistanut, on se ehtinyt tehdä vain yhden pesueen Minin kanssa. Mini kuitenkin menehtyi äkillisesti loppuvuodesta 2018, joten suunnitelmani Maxin osalta ovat auki. Toisaalta lintu sopisi suoraan käytettäväksi Double-Factoriin, mutta värin pienentävän vaikutuksen vuoksi punnitsen päätöstä vielä jonkin aikaa."


Etna
Syntynyt: 27.7.2018
Kasvattaja: Robertus Benning
Sukupuoli: Naaras
Väri: SFDS Harmaa/(Valkokasvo?)
Isä: Harmaa
Äiti: SFDS Harmaa/(Valkokasvo)
Pari: Apollo "Aapo"
Kasvatuksessa

"Etna on parveni diiva. Hän on luonteeltaan kiltti ja lempeä, mutta ihmistä kohtaan arka. Etna on arkuudestaan huolimatta kuitenkin myös todella rohkea. Muista tytöistä poiketen Etna vaatii tarpeisiinsa ainakin kaksi poikaystävää, joiden tehtäviin kuuluu uusien paikkojen ja ihmisten tiedustelu, minkä jälkeen Etna rohkaistuu hyvinkin tuttavalliseksi. Etna nauttii haareminsa jakamattomasta huomiosta ja on suurin draaman aiheuttaja lintuhuoneessa. Parveni linnuista Etna on raskasrakenteisin ja todella perso ruoalle. Siten havainnot Etnasta keskittyvät pääsääntöisesti ruokakipolle ja hemmottelun kohteena olemiseen. Mikäli tupsahdan lintuhuoneeseen hirssiä antamaan, lennäthää Etna lähimmälle orrelle kuitenkaan uskaltamatta tulla kädelle. Vahvistan Etnan rohkeita lähestymisiä juuri näissä tilanteissa."Gin
Syntynyt: 2014
Kasvattaja: Robertus Benning (Hollanti) 
Sukupuoli: Koiras
Väri: SFDS/(Valkokasvo- Bronze fallow)
Isä: -
Äiti: -
Pari: Yoko
Kasvatuksessa

Yksi parveni hienoimmista koiraista Gin muutti luokseni kasvattajalta, joka onkin jo aiemmin tunnettu Suomessa linnuistaan. Gin on käynyt elämänsä aikana myös näyttelyissä, joissa hän on ollut aina kategoriansa paras. Kuten kuvistakin huomaa, hipoo Ginin ulkomuoto mielestäni täydellisyyttä. Luonteeltaan tämä pieni jättiläinen on lempeä ja viettää kaiken aikansa rakkaansa Yokon kanssa. Ihailen kyseisessä linnussa sen määrätietoista sitoutumista Yokoa kohtaan. Gin syö kyllä hirssiä kädestä, muttei ole vielä uskaltautunut astumaan sille. Gin ei ääntele kuten tavallinen neitokakadu vaan matkii jotain Hollannissa oppimaansa minulle tuntemattoman linnun laulua. Laulu on mielestäni myös kauneinta kuulemaani linnunlaulua.


Yoko
Syntynyt: 2014
Kasvattaja:  Robertus Benning (Hollanti)
Sukupuoli: Naaras
Väri: Valkokasvo/(Bronze fallow)
Isä: -
Äiti: -
Pari: Gin
Kasvatuksessa

Myös Yoko muutti yhdessä Ginin kanssa Hollannista edellämainitulta kasvattajalta. Harkitsin paria pitkään, sillä kummallakin linnulla on piilossa bronze fallow, jota ei aikaisemmin suositeltu yhdistettäväksi hopean kanssa. Emmin Yokon ottamista sen viirujen "kissansilmien" vuoksi. Keskustelin asiasta muutaman kasvattajan kanssa ja totesimme, että silmät ovat vain uniikki piirre linnussa. Valkokasvoksi Yoko on myös kookasrakenteinen, mutta mieleeni hiukan pienitöyhtöinen. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä Gin kompensoi Yokon pieniä vajavaisuuksia. Yoko on aikalaila parveni "seinäruusu", sillä hän ei pidä itsestään minkäänlaista ääntä. Siitä huolimatta Yoko on kaikista tuontilinnuistani kesyin. Se kerjää herkkuja häkin pinnojen välistä ja lennähtää kädelleni jos avaan häkin oven.

 


  

Usvan Eepos
Syntynyt:16.6.2018
Kasvattaja:  Elina Myllykangas (Turku)
Sukupuoli: Naaras
Väri: SFDS pastellikasvo /(valkokasvo-harlekiini)
Isä: Aie ( SFDS Valkokasvo-Harlekiini/(Helmiäinen?)
Äiti: Mana ( Harmaa/(Pastellikasvo)
isänisä: Möökö ( SFDS Valkokasvo-Harlekiini/(Helmiäinen)
isänäiti: Havu ( Harlekiini/(Valkokasvo)
äitinäiti: Pricellä ( Kaneli/(harlekiini)
äitinisä: Vortex ( Pastellikasvo/(Valkokasvo)
isänisänisä: Delirium ( SFDS Valkokasvo-Harlekiini)
isänisänäiti: Mystikko ( SFDS-Helmiäinen(/Harlekiini-Valkokasvo)
isänäitinäiti: Katri
isänäitinisä: Pekka

Pari: Max
Kasvatuksessa

"Eepos on taustaltaan Suomen tiettävästi ensimmäisen hopealinjan perillinen neljännessä sukupolvessa. Vaikka hän on sukujaan ensimmäisistä hopealinjoista,  jotka olivat alkujaan pienehköjä ja siroja, linnussa näkyy sukupolvien asiantunteva kasvatustyö. Eepoksen halusin parveeni, sillä kokonsa ja rakenteensa puolesta voin harkita sitä muunmuassa Double-Factor-linjaani. Lisäksi hänen esi-isänsä Delirium on aina tehnyt minuun suuren vaikutuksen, ja halusin säilyttää osan sen perimää myös omassa kasvatuksessani. Eepos on herkkä persoona, joka kuitenkin lämmettyään hakeutuu hyväksymiensä ihmisten seuraan. Eepoksen lemipuuhia ovat haasteellisissa paikoissa kiipeily ja roikkuminen esimerkiksi pää alaspäin ja sen ystävälliset kasvot tunnistaa parvestani helposti."


Koli
Syntynyt: 2.9.2018
Kasvattaja: Bertus Benning
Sukupuoli: Koiras
Väri: Harmaa
Pari: ?
isä: Harmaa
Äiti: Harmaa
Kasvatuksessa

"Etsin hopealinjaani puhtaita harmaita ja keväällä 2019 eteeni sattui tilaisuus hankkia lintuja luottokasvattajaltani Robertukselta. Heti ensimmäisistä kuvista lähtien olin aivan varma siitä, että Koli kuuluisi parveeni ja hankinkin linnun itselleni tuota pikaa. Rakenteeltaan Koli on lähes järkälemäinen: se on todella kookas, kalotiltaan todella tumma ja sen töyhtö on paitsi parven pisin, myös tuuheimpia.  Ilmeeltään hän on todella tuiman näköinen, jopa pelottava. Onkin huomattavaa, että nuoresta iästään huolimatta, on Koli ehtinyt korjata näyttelyistä jo huippupisteet (90). Harkitsen linnun pesitystä tarkoin, sillä mahdollisuuksia on paljon."
Artick`s Apollo "Aapo"
Syntynyt: 21.3.2020
Kasvattaja: Ville Toivonen
Sukupuoli: Koiras
Väri: SFDS valkokasvo/(bronze fallow)
Pari: Etna?
isä: Gin SFDS/(bronze fallow)
Äiti: Yoko Valkokasvo/(bronze fallow)
KasvatuksessaManu
Syntynyt: 2019
Kasvattaja: Tea Vehmaa
Sukupuoli: Koiras
Väri: Harlekiini/(Valkokasvo-kaneli)
Pari: 
isä: Hugo (Valkokasvo-Kaneli-Harlekiini)
Äiti: Jillz (harmaa/(harlekiini)
Lemmikkinä
Allu
Syntynyt: 2018
Kasvattaja: -
Sukupuoli: Koiras
Väri: Valkokasvo-Kaneli-Helmiäinen/(harlekiini)
Pari: -
isä: -
Äiti: -
Lemmikkinä
Artick´s Diana
Syntynyt: 27.3.2020
Kasvattaja: Ville Toivonen
Sukupuoli: Naaras
Väri: SFDS Harmaa/(valkokasvo-bronze fallow)
Pari: 
isä: Gin SFDS/(valkokasvo-bronze fallow)
Äiti: Yoko Valkokasvo/(bronze fallow)
Lemmikkinä
Viserion
Syntynyt: 2015
Kasvattaja: Lieke Gielen
Sukupuoli: Koiras
Väri: Pastellikasvo-Valkokasvo Dominoivahopea(sf)
Pari: -Kommentit